Alexderijke » Specials » Franchise

Franchise: de snelste weg naar een eigen bedrijf?

Franchise: de snelste weg naar een eigen bedrijf? Voor startende ondernemers is het bijna niet meer mogelijk een eigen bedrijf op te bouwen zonder zich aan te sluiten bij een bestaand bedrijf. Franchising is het toverwoord voor beginnende ondernemers. Dat heeft met name te maken met de steun die franchise-gevers kunnen bieden bij huisvesting, ondernemingsbeleid en (vooral) het verkrijgen van bankkrediet. Een reeks artikelen over de belangrijkste zaken die je als starter moet weten van het franchisen.

Franchise: de snelste weg naar een eigen bedrijf?

Je aansluiten bij een bestaande keten kan een goede zet zijn. Als franchisenemer krijg je sneller een lening bij de bank. Maar let op: je moet (bijna) altijd eigen kapitaal meenemen. De voorwaarden van de franchise zijn soms verstikkend. En als het fout gaat met de keten kan de franchisenemer daarvan de dupe worden.

Franchise en bankkrediet

Aansluiting bij een keten of een franchise-organisatie biedt voordelen, wanneer je als starter bankkrediet nodig hebt. De keten heeft er immers belang bij dat je krediet krijgt om de zaak op te bouwen. Wanneer je te weinig eigen vermogen kunt inbrengen wil de franchise-gever soms helpen bij het zoeken van een oplossing. Bedenk wel: het blijft jouw krediet, en jij zult het moeten aflossen!

Franchise formules worden harder

Hoeveel vrijheid heb je als franchise-nemer om zaken te doen op je eigen manier? In de handboeken wordt verschil gemaakt tussen hard franchise ( waarbij de franchise-nemer een handboek vol voorschriften moet volgen) en soft franchise, die meer vrijheden biedt. In de praktijk lijken steeds meer formules te verharden, de eisen aan franchise-nemers worden dwingender. Dat kan leiden tot meer rendement voor alle betrokkenen. Maar hard franchise werkt alleen als de keten goed wordt aangestuurd. Met praktijkvoorbeeld van Oil & Vinegar.

Hoeveel verdien je aan een franchise?

Voor een startende ondernemer biedt franchising meer zekerheid. De keten steunt je bij het opbouwen van je eigen zaak. In ruil daarvoor moet je een deel van de winst afdragen en entreegeld betalen. De meeste franchise-nemers beginnen pas na enkele jaren goed te verdienen. Met praktijkvoorbeeld van Dille & Kamille.

Franchising: de geschiedenis

Als grondlegger van moderne systemen van franchising wordt Isaac Singer gezien, de uitvinder van de naaimachine. Hij voerde in 1851 in de Verenigde Staten een systeem van regionale vertegenwoordigingen in, met franchisecontracten. Het basisidee is veel ouder, en stamt uit de Middeleeuwen.
Franchise en bankkrediet

Franchise en bankkrediet

Voor startende ondernemers kan het een zware opgave zijn om een bankkrediet te krijgen. Aansluiting bij een keten of een franchise-organisatie biedt voordelen. De keten heeft er immers belang bij dat…
Franchise formules worden harder

Franchise formules worden harder

Hoeveel vrijheid heb je als franchise-nemer om zaken te doen op je eigen manier? In de handboeken wordt verschil gemaakt tussen hard franchise ( waarbij de franchise-nemer een handboek vol voorschrift…
Franchising: de geschiedenis

Franchising: de geschiedenis

Als grondlegger van moderne systemen van franchising wordt Isaac Singer gezien, de uitvinder van de naaimachine. Hij voerde in 1851 in de Verenigde Staten een systeem van regionale vertegenwoordiginge…
Franchising: de snelste weg naar een eigen bedrijf?

Franchising: de snelste weg naar een eigen bedrijf?

Een eigen winkel, café of restaurant beginnen is een enorme klus. Je aansluiten bij een bestaande keten kan een goede zet zijn. Als franchisenemer krijg je sneller een lening bij de bank. Maar let op:…
Hoeveel verdien je aan een franchise?

Hoeveel verdien je aan een franchise?

Voor een startende ondernemer biedt franchising meer zekerheid. De keten steunt je bij het opbouwen van je eigen zaak. In ruil daarvoor moet je een deel van de winst afdragen en entreegeld betalen. De…
Gepubliceerd door Alexderijke op 06-04-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties